2016-2017 White Rose Ambulance Con-Ed Calendar

Date

Time

Course

Med/Trauma

Other

Location

Sponsor

Thursday

Jan 28, 2016

19:00-21:00
EMSVO

Donald Fouts, NREMT-P

0
2
WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Wednesday

Feb 24, 2016

18:30-20:30
Aortic Dissection and Abdominal Aortic Aneurysm

John S. Cole, MD, Dept. of Emergency Medicine, Wellspan York Hospital

2
0
WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Saturday

Mar 19, 2016

12:00-15:00
Basic & Advanced Airway Management

Patrick Shay, RN, CRNA, MSN PHRN

Laura Shay, RN, BS, PHRN, EMT

2.0 BLS

3.0 ALS

0
WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Thursday

Mar 24, 2016

19:00-20:00
Safe Backing for EMS & Fire EMSVO ConEd

Donald J. Sanders, EMT

1
0
WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Wednesday

Apr 13, 2016

19:00-20:30
Responding to Seizures... What To Expect

Gretchen L. Knaub, Regional Director, Epilepsy Foundation Western/Central PA

3.0 BLS

3.0 ALS

0
WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Thursday

May 5, 2016

19:30-21:00
Spectrum of Care in Obstetrics and Gynecology

Cathleen W. Vandenbraak, BSN, MHA/MBA, CEN, CCRN, CFRN, FP-C

Clinical Coordinator, JeffSTAT Transport Team
Thomas Jefferson University Hospital
Philadelphia, Pennsylvania

1.5 BLS

2.0 ALS

0
WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Thursday

May 26, 2016

19:00-20:30
Intersection Safety EMSVO ConEd

Donald J. Sanders, EMT

1.5 hrs
0
WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Thursday

Jun 16, 2016

19:00-21:00
Are You a Penguin or a Goose? The State of EMS in Pennsylvania

Richard Gibbons, PA DOH, Bureau of EMS Director

TBA
TBA
WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Wednesday

July 13, 2016

19:00-2200
Trauma Rounds

Reda E Willis, Advanced Clinical Nurse, York Hospital Trauma Services

2.0 hrs. ALS

2.0 hrs. BLS

(Class 009993)

TBA

WRA Training Center

50 N Harrison St.

Wellspan Health
July 21, 2016
19:00-20:00
Rollover Prevention for Emergency Vehicles EMSVO ConEd

Donald J. Sanders, EMT

1.0
0
WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Tuesday Aug 16, 2016
19:00-21:00
Sports Related Orthopedic Injuries

Mark E. Lavallee, M.D., C.S.C.S., F.A.C.S.M.

Director, York Hospital Sports Medicine Fellowship Programonald J. Sanders, EMT

2.0 hrs. ALS

2.0 hrs. BLS

(Class 007761)

0
WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Aug 26

Aug 27

Aug 28

Aug 29

Sept 1, 2016

18:00-22:00

08:00-17:00

08:00-17:00

18:00-22:00

18:00-22:00

EMS Instructor Class
0
0
WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Sept 2 Through Nov 2, 2016
Monday, Wednesday, & Fridays 8:00-15:00 hrs
Emergency Medical Technician (EMT) Class

Scott Ryno, EMT Lead Instructor

PLEASE NOTE: Limited number of scholarships available.

NA
NA
WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance & Keystone Community Medical Sevices
Tuesday Sep 6, 2016
18:00-21:30
Bloodborne Pathogens & Infectious Diseases Instructor Level

VFIS Instructors

TBA
TBA
WRA Training Center

54 N Harrison St.

VFIS
Saturday

Sept 10, 2016

12:00-15:00
Basic and Advanced Airway Management

Patrick S. Shay, Sr., RN, CRNA, MSN, PHRN and Laura S. Shay, RN, BSN, PHRN, EMT

3.0 hrs. ALS

2.0 hrs. BLS
0
WRA Training Center

54 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Wednesday

Oct 12, 2016

19:00-22:00
Managing Distress in Dementia Patients

Jennifer Holcomb M.S., NHA, CDP, Director of Memory Support from the Brethren Home Community

2.5 hrs ALS

2.5 hrs BLS

0
WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Nov 4 Nov 5 Nov 6, 2016
18:30-21:30 08:00-17:00 08:00-17:00
Internation Trauma Life Support (ITLS)

Presented in Conjunction with HCAA Tuition: $225.00

16 hrs ALS

16 hrs BLS

0
TBA
White Rose Ambulance
Wednesday Nov 16, 2016
19:00-22:00
Responding to patients with developmental needs...

Responders for Change......

Lancaster Down Syndrome Advocates and Excentia

Jake Pommerening and Kiki Davis, Excentia Instructors

2.5 hrs ALS

2.5 hrs BLS

0
WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Wednesday

Dec 7, 2016

07:30-08:30

AM Class

EMS EZ EVOC for EMS EMSVO ConEd Class

Vito Lanzillo, B.A., NRP, CCEMT-P, FP-C

Education Manager

White Rose Ambulance

0
1 hr
WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Wednesday

Dec 14, 2016

07:30-08:30

AM Class

Intersections, Operation Safe Arrival EMSVO ConEd Class

Vito Lanzillo, B.A., NRP, CCEMT-P, FP-C

Education Manager

White Rose Ambulance

0
1 hr

WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Wednesday

Dec 14, 2016

19:00-21:00
Bariatric Vital Signs & Patients

Steven Colburn, White Rose Ambulance NRP, EMS Instructor

2.0 hrs. ALS

2.0 hrs. BLS

(Class 006571)

0
WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Wednesday

Jan 18, 2017

19:00-21:00
Advances in Stroke Management

(Click here for more information)

Leslie Walter, RN, BSN, CEN

WellSpan York Hospital

1.0 hrs. ALS

1.0 hrs. BLS

(Class 001401)

0
WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Feb 15 Through May 15, 2017
Monday & Wednesday 08:00-17:00
Emergency Medical Technician (EMT) Class

(Click here for more information)

PLEASE NOTE: Limited number of scholarships available.

Registration Deadline: Feb 1, 2017

NA
NA
WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance & Keystone Community Medical Sevices
Wednesday

Feb 15, 2017

19:00-21:00
Suspected Child Abuse & Neglect (SCAN for EMS Providers)

(Click here for more Information)

Instructional Staff PA Chapter, American Academy of Pediatrics

1.5 hrs. ALS

1.5 hrs. BLS

(Class 002604)

0.0
WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Tuesday

Feb 21, 2017

19:00 - 20:00
Intersection Safety EMSVO ConEd Class

(Click here for more information)

Donald J. Sanders, White Rose Ambulance EMT Supervisor

0.0 hrs
1.5 hrs

(Class 006610)

WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Wednesday

Feb 22, 2017

07:30- 08:30
Rollover Prevention for Emergency Vehicles EMSVO ConEd Class

(Click here for more information)

Vito Lanzillo, B.A., NRP, CCEMT-P, FP-C

Education Manager, White Rose Ambulance

0.0 hr.
1.0 hr.

(Class 006577)

WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Wednesday

Mar 15, 2017

PLEASE NOTE: This class has been cancelled due to weather

19:00-21:00

Behind the Yellow Tape, Crime Scene Preservation Tips For E.M.S.

(Click here for more information)

Presented By: Jeffrey T. Spence, Detective First Class

York City Police Department

NA

1.0 hrs. ALS

1.0 hrs. BLS

(Class 008782)

WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Mondays

March 27-May1, 2017

19:00-20:30
Spring 2017 Beginner I Sign Language Class

(Click here for more information)

This class is being provided by "All Hands Interpreting Services (http://www.allhandsis.com)"

This Class is open to the general public

NA
NA
WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Sat Apr 1

Sun Apr 2, 2017

08:30-17:00
VFIS Emergency Vehicle Driver Training Instructor Level

(Click here for more information)

VFIS Instructors

TBA
TBA
WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Thursday

Apr 13, 2017

PLEASE NOTE: This class has been cancelled by HACC due to lack of enrollment.

17:30-21:30

Defensive Tactics Awareness

(Clicks here for more information)

Instructer: Hyung Kim

7th Degree Black Belt, Master Instructor in Martial Arts

Police officer at Middletown Borough Police Department

Defensive Tactics Instructor-Police Academy (Act 120)

Defensive Tactics Instructor for Lethal Weapons (Act 235)

De-escalation and Safety Trainer for Service Access Management

Presented in conjunction with Harrisburg Area Community College (HACC)

(Clicks here to Register)

Min (8) & Max (15) Class Size

3.5 hrs. ALS

3.5 hrs. BLS

(Class 008456)

0.0
WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Thursday

Apr 20, 2017

19:00-21:00
Ventricular Assist Devices (VADs) in the Community

(Click here for more information)

Rebecca Senft, RN, VAD Coordinator, Wellspan York Hospital

1.5 hrs. ALS

.5 hrs. BLS

(Class 004470)

.5 hrs. ALS

.5 hrs. BLS

(Class 004470)

WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Saturday

May 20, 2017

08:00-17:00
Non-Violent Crisis Intervention

(Click here for more information)

Leo Scaccia III, RN, CEN, PHRN, NRP, B.S.Ed.

Director, Medic 93 Brandywine Hospital

*PLEASE NOTE: Class size is limited to 14 Students. Deadline to register is May 15, 2017

8.0 hrs. ALS

8.0 hrs. BLS

(Class 009130)

NA
WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Saturday

June 14, 2017

19:00-20:30
Acute Management of Burn Injuries

(Click here for more information)

Daniel Lozano, MD, MBA

Burn Recovery Center

Lehigh Valley Health Network

1.5 hrs. ALS

1.5 hrs. BLS

(Class 002780)

NA
WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Wednesday

July 19, 2017

19:00-22:00
Abuse and Assault

(Click here for more information)

Heather Rozzi, MD, FACEP

Medical Director, Forensic Examiner Team York Hospital Department of Emergency Medicine

3.0 hrs. ALS

3.0 hrs. BLS

(Class 007071)

NA
WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Wednesday

Aug 16, 2017

19:00-21:00
Sepsis... The Silent Killer

(Click here for more information)

R. Daniel Bledsoe, MD, FACEP

2.0 hrs. ALS

2.0 hrs. BLS

(Class 005962)

NA
WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Tuesday

Sept 12, 2017

19:00-20:30
Pediatric Drug Overdose

(Click here for more information)

Presented By:

Steve Colburn, NRP, Instructor

White Rose Ambulance

1.5 hrs. ALS

1.5 hrs. BLS

(Class 002571)

NA
WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Wednesday

Oct 18, 2017

19:00-21:45
Traumatic Stress Basics

(Click here for more information)

Presnted By:

Debra Stambaugh, LCSW, CT Behavioral Healthcare Consultant

NA

2.5 hrs. ALS

2.5 hrs. BLS

(Class 006531)

WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Wednesday

Nov 16, 2017

19:00-20:30
Street Drugs

(Click here for more information)

Presnted By:

Avram Flamm, DO, Department of Emergency Medicine, WellSpan York Hospital

1.5 hrs. ALS

1.5 hrs. BLS

(Class 006531)

NA

WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance
Wednesday

Dec 6, 2017

19:00-20:30
Breathing Easier... A Look at Pediatric Respiratory Emergencies

(Click here for more information)

Presnted By:

Avram Flamm, DO, Department of Emergency Medicine, WellSpan York Hospital

1.5 hrs. ALS

1.5 hrs. BLS

(Class 001692)

NA

WRA Training Center

50 N Harrison St.

White Rose Ambulance